tiistai 19. maaliskuuta 2013

Jaetun muistikirjan luominen

Evernotessa on mahdollista julkaista muistikirjoja ja kutsua muita käyttäjiä katsomaan jaettuja muistikirjoja. Maksullisen tilin kautta voi jakaa myös muokkausoikeuksia jaettuihin muistikirjoihin. Muistikirjan voi jakaa vain ryhmän kesken eli tällöin muistikirjaan ei luoda julkista linkkiä.
Jaetussa muistikirjassa työskentely ei ole yhtä sujuvaa kuin esimerkiksi Google-dokumenteissa jaetun kansion ja jaettujen dokumenttien käyttäminen. Muistiinpanojen synkronointi käyttöliittymästä verkkoon ja muille käyttäjille on välillä hieman hidasta. Etuja syntyy Evernoten muiden ominaisuuksien kautta.

Evernote-blogissa on selostettu 7.12.12, kuinka muistikirja jaetaan. Jakamisen voi tehdä lähes kaikilla sovelluksilla.

Opintokerhossa kokeilemme jaettua muistikirjaa, jossa katsotaan videoita ja tehdään niistä muistiinpanoja. Jos liityt verkon kautta jaettuun muistikirjaan, et pääse editoimaan sitä. Editointioikeuksia varten tarvitset sähköpostitse kutsun (saat sen Annelta: Gmail: rongas.anne). Onhan tuo ihan hyvä juttu, muutoin kuka tahansa voisi tulla muokkaamaan julkista muistikirjaa ja valvonta on hankalampaa kuin esimerkiksi wikissä.


Journal sopii pohdiskelijalle

Aivot raksuttavat muuta puuhatessa. Pieni oivalluslamppu syttyy, ajatus kirkas vilahtaa mieleen. Sen saa pyydystettyä siinä hetkessä, kohta se on ohi ja uusien ajatusten virta peittää lyhyet uusien välähdysten alle.

Erityisesti näitä pieniä pompahtelee, kun luen kirjaa. Juttelen kirjalle, kirja minulle ja luettu poreilee mieleen rutiinipuuhien keskellä. Tähän kohtaan itselleni luontuu mainiosti Evernote Journal. Kännykkään asennettu sovellus, johon voin laitella tekstiviestin tapaan talteen nopeasti pyrähtävät mielen liikkeet. Journalin käyttöliittymästä kuva ja vähän ensimmäistä tuntumaa edellisessä bloggauksessessa.

Journalin idea on siinä, että se kerää päivittäin talteen pienet mietteet. Mukaan voi liittää sijaintitiedon, mistä kuvittelen olevan itselleni hyötyä. Usein liitän ajatuksiin, kuunteluun erityisesti, paikan. Mobiilikäyttöliittymässä ei saa lisättyä tagejä, mutta sen voi tehdä myöhemmin.
Jännä ominaisuus on to-do-listan tekeminen. Se sujuu tosi kätevästi. Muistiinpanorivin eteen (tai loppuun) voi lisätä väkäsruudun. Kun riviä lukee Evernotella, ruutu näkyy tyhjänä ja sen voi merkata, kun homma hoidettu. Tämä simppeli pikkutoiminto oli eräs niistä, joita hain ennen joulua virtuaalisiivotessani.Joulusiivotessa heräsin Evernoteen

Ennen joulua töissä oli pari erityisen tiivistä viikkoa. Sähköpostiin tuiskutti kujan umpeen. Aurasin nietosta ja mietin, miten saisi muutenkin sujuvuutta sähköpostin ja työ/opiskeluasioitten tehtäväjonoihin.

Huokaisin asiaa Facebookissa ja vastaus tuli alta aikayksikön: Evernote http://evernote.com/intl/fi/
Olen Evernotea jo jonkin aikaa käyttänyt sekä tietokoneella, selaimella että mobiililaitteilla. Toden totta: Evernote on loistava ja aina paranee.

Tietokonesynkkaus varmistaa sen, että minulla on siitä aina ajantasainen varmuuskopio ja varmuuskopiosta varmuuskopio. Synkkaus myös takaa, että käytinpä mitä tahansa liittymää, aina samat muistikirjat. Joskus toki viiveellä (voin kirjoittaa offline, synkkaus tapahtuu heti, kun siirryn online kyseisellä laitteella).

Evernoten erot Google Driven jaettuihin kansioihin ja tiedostoihin? Suunilleen kaiken saman voi tehdä Googlen dokumenteilla, mutta Evernoten tunnelma on toinen. Pieniä merkittäviä eroja tagit, äänimuistiinpanot, superhelpot valokuvamuistiinpanot ja valokuvien sisältöihin ulottuva haku ja yksinkertaisesti se, ettei kaikkia munia samaan koriin. Erilainen.

Facebook-kommentoinnissa kehittyi aika pikaiseen ajatus opintokerhosta. Evernotea ei oteta kaikkine mahdollisuuksineen ihan noin vain haltuun. Peruskäyttö on tosi helppoa, mutta voisi tehdä paljon enemmän. Ja sellaista taas olisi hauskinta opetella ja selvittää sakilla.

Olen itse jo ottanut selvitykseen Moleskinen (laadukkaita paperisia muistikirjoja) ja Evernoten liiton sekä iPhonen Evernote Journalin. Näistä lisää tuota pikaa.

Nyt on joulu, pidän tietokoneet kiinni. Velttoilu alkoi riittää, joten pujahdin tänne Evernoten oppimismaailmaan kännykällä. Päätin perustaa blogin opintokerholle. Sovellukseksi valikoitui Posterous Spaces, koska sekä Blogger että Wordpress kaatuivat. Opettelin käyttämään Evernote Journalia. Siitä kuva mukaan. Ja tähtäimessä sujuvampi tiedonkäsittely vuonna 2013.